Podijeli članak

Ukoliko naiđete na medijski izvještaj za koji smatrate da bi mogao sadržati netačne, pogrešno ili manipulativno predstavljene informacije, da donosi sadržaj koji ne odgovara njegovom naslovu ili na bilo koji drugi način “preslobodno” interpretira činjenice, uvijek ga možete poslati na adresu Raskrinkavanja, koje će ga istražiti i provjeriti. No, dezinformacije i nekorektno izvještavanje nikako nisu jedini problematični sadržaji u medijima.

Raskrinkavanje vrši provjeru medijskih informacija na osnovu svoje metodologije i objavljuje analize sa ocjenama članaka koji su prethodno provjereni. Pored Raskrinkavanja, postoje i drugi slični projekti, poput portala Istinomjer, koji prati ispunjenost predizbornih obećanja i istinitost izjava političara, te još nekoliko njemu sličnih koji postoje u BiH i regiji. Upit za provjeru istinitosti informacija možete poslati u svega nekoliko sekundi.

Opširnije o načinima prijavljivanja pročitajte na linku

No, dezinformacije i nekorektno izvještavanje nikako nisu jedini problematični sadržaji u medijima. Kršenje standarda novinarske profesije može uključivati i diskriminatorno i huškačko izvještavanje, objavljivanje govora mržnje i niz drugih neetičnih postupaka. U zavisnosti od toga da li su objavljeni u štampanim i online medijima ili emitovani na radio ili televizijskim stanicama, takve slučajeve možete prijaviti Vijeću za štampu u BiH ili Regulatornoj agenciji za komunikacije u BiH.

Opširnije o kodeksima i načinu prijavljivanja kršenja istih u štampanim i online medijima možete pročitati na linku

Opširnije o kodeksima i načinu prijavljivanja kršenja istih u elektronskim medijima možete pročitati na linku

Za razliku od televizijskih i radiostanica, mehanizam zakonskog sankcionisanja online medija ne postoji. Međutim, možete pomoći da lažni mediji izgube izvor prihoda i razlog svog postojanja prijavljivanjem takvih stranica Googleu i Facebooku.

Opširnije o tome možete čitati na linku