Podijeli članak

Ukoliko naiđete na medijski izvještaj za koji smatrate da bi mogao sadržati netačne, pogrešno ili manipulativno predstavljene informacije; da donosi sadržaj koji ne odgovara njegovom naslovu; ili na bilo koji drugi način “preslobodno interpretira” činjenice, uvijek ga možete poslati na adresu “Raskrinkavanja”, koje će ga istražiti i provjeriti. No, dezinformacije i nekorektno izvještavanje nikako nisu jedini problematični sadržaji u medijima.

Raskrinkavanje” vrši provjeru medijskih informacija na osnovu svoje metodologijei objavljuje analize sa ocjenama članaka koji su prethodno provjereni. Pored “Raskrinkavanja” postoje i drugi slični projekti poput portala “Istinomjer” koji prati ispunjenost predizbornih obećanja i istinitost izjava političara, i još nekoliko njemu sličnih koji postoje u BiH i regiji. Upit za provjeru istinitosti informacija možete poslati u svega nekoliko sekundi.

Opširnije o načinima prijavljivanja pročitajte na linku

No, dezinformacije i nekorektno izvještavanje nikako nisu jedini problematični sadržaji u medijima. Kršenje standarda novinarske profesije može uključivati i diskriminatorno i huškačko izvještavanje, objavljivanje govora mržnje i niz drugih neetičnih postupaka. U zavisnosti od toga da li su objavljeni u štampanim i online medijima, ili emitovani na radio ili televizijskim stanicama, takve slučajeve možete prijaviti Vijeću za štampu u BiH, ili Regulatornoj agenciji za komunikacije u BiH.

Opširnije o kodeksima i načinu prijavljivanja kršenja istih u štampanim i online medijima možete pročitati na linku

Opširnije o kodeksima i načinu prijavljivanja kršenja istih u elektronskim medijima možete pročitati na linku

Za razliku od televizijskih i radio stanica, mehanizam zakonskog sankcionisanja online medija ne postoji. Međutim, možete pomoći da lažni mediji izgube izvor prihoda i razlog svog postojanja prijavljivanjem takvih stranica Googleu i Facebooku.

Opširnije o tome možete čitati na linku