Podijeli članak

Ocjenu “Satira” na Raskrinkavanju dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri.
Šta je satira?

Satira je kritika određenih pojava, osoba ili postupaka kroz humor i kao takva može biti književna ili govorna forma. Satirični sadržaji koji se pojavljuju u medijima često su zasnovani na izmišljenim vijestima, koji se koriste da se naglasi pojava koja se ismijava i na taj način se izloži kritici. Ukoliko je jasno naglašeno da je određeni medijski sadržaj satiričan, njega ne posmatramo kao manipulaciju. Problem nastaje onda kada se ovakvi sadržaji kreiraju ili prenose bez jasne naznake da se radi o satiri, te se izmišljena vijest može pogrešno shvatiti kao stvarna, odnosno postaje lažna vijest.

Zašto dolazi do manipulacije satiričnim sadržajima?

Kvalitetni satirični portali uglavnom vrlo jasno stavljaju do znanja da sadržaji koje objavljuju nisu stvarne vijesti. Njihov satirični karakter je naglašen duhovitošću sadržaja koji proizvode, nazivom stranice, dizajnom, ali i vidljivom napomenom da stranica objavljuje satiru, a ne stvarne vijesti. 

No, u slučajevima kada neki ili svi ovi elementi nisu dovoljno eksplicitni, satirični sadržaji se lako mogu zamijeniti za medijske informacije kako od strane čitatelja/ki, tako i od strane drugih portala koji ih preuzimaju i objavljuju kao stvarne vijesti.

To se, naravno, može desiti čak i onda kada je na prvi pogled očigledno da je neka vijest satirična, to jest kada je to jasno i “mediju” koji je prenosi. U takvim slučajevima, radi se o ciljanom prenošenju dezinformacija.

Nenaznačena satira

Do sada smo zabilježili nekoliko slučajeva u kojima satirični članak, ili cijeli portal, nemaju dovoljno jasnu i vidljivu napomenu o tome da je u pitanju satirični sadržaj.

Na osnovu prijave čitatelja smo analizirali portal Zicer. Na prvu on izgleda kao još jedan portal koji služi isključivo izmišljanju izjava i događaja. Međutim, tek u zaglavlju ovog portala pronašli smo jednu bitnu napomenu: “Zicer je satirični magazin, bla, bla, bla…”. Čitatelji ovog portala, odnosno jedan dio njih, nisu vidjeli ovu napomenu. Upravo zato su jedni negativno ocijenili portal, misleći da su u pitanju lažne vijesti, a drugi prijavili članak Raskrinkavanju. Nije potrebno da svaki članak na satiričnom portalu sadrži i napomenu o tome, ali smatramo da je napomena koja postoji nedovoljno vidljiva i jasna. Također, na Facebook stranici, koja donosi gotovo sve preglede ovog portala, ne postoji nikakva napomena da je u pitanju satirični portal, te ne postoji nikakav način da se tako nešto može pretpostaviti iz naslova, fotografije ili uvoda vidljivom na “šeru”.

Fadil Novalić je još jedna neiscrpna tema za satiričare. Takvi tekstovi o premijeru Federacije nerijetko se objavljuju na različitim portalima. Međutim, na problem nailazimo kada se takve vijesti u drugim medijima prenose kao stvarne vijesti.