Podijeli članak

Slobodni mediji, koji informisanju pristupaju posvećeno, odgovorno i profesionalno, neophodni su za izgradnju i funkcionisanje slobodnog i pravednog društva. Nije svejedno da li se informišete iz takvog izvora ili na portalu koji je izmislio informaciju da bi uticao na vaše mišljenje, usmjerio vaš glas na izborima, prodao vam neki proizvod – ili naprosto da bi zaradio novac na vašem kliku.

Osnovna stvar pri odabiru izvora informisanja na internetu je svakako razlikovanje stvarnih medija od njihovih “kopija”. Generalno pravilo glasi: Ako medij nema istaknut impressum, odnosno objavljene informacije o vlasništvu portala i identitetu osoba koje ga uređuju i za njega pišu, takvom mediju se ne može vjerovati.

Iako je anonimnost prvi znak za uzbunu, ona svakako nije jedini kriterij za procjenu vjerodostojnosti medija. Za to je potrebno uzeti u obzir različite elemente proizvodnje medijskog sadržaja, uključujući i uređivanje i vlasništvo nad medijskim platformama.

Opširnije o medijskim “kopijama” i “originalima”, te o značaju transparentnog vlasništva nad medijima, čitajte na sljedećim linkovima: