Podijeli članak

Praksa istraživačkog novinarstva je zapostavljena u domaćim medijima, bilo da je to zbog političkih pritisaka ili zbog nedostatka finansijskih sredstava, s obzirom na to da se istraživački novinari/ke najčešće bave temama vezanim za kriminal i korupciju. Sa druge strane, mediji koji se potrude da urade svoj posao profesionalno, mogu igrati važnu ulogu i tokom nesreća i kriznih situacija, te biti pokretačka snaga za pomoć onima kojima je to potrebno.

Mediji koji se fokusiraju na zabavu i senzacionalizam za to imaju jasnu poslovnu računicu – takvi sadržaji znače veću čitanost koja privlači više oglašivača, a prihod od oglasa je ono od čega medijske kuće žive. Mediji koji svjesno i aktivno promovišu određenu političku opciju također za to imaju jasne razloge – najčešće finansijske, ponekad i ideološke. Nasuprot medijima koji manipulišu da bi zaradili novac ili promicali propagandu, postoje i oni čiji se novinari i novinarke izlažu sigurnosnom riziku kako bi javnost imala tačne, pravovremene i kvalitetne informacije o stvarima koje su zaista važne za donošenje odluka svakog pojedinca.

Između ove dvije krajnosti, naravno, postoji čitav niz nijansi više i manje kvalitetnog izvještavanja, ali i novinara/ki koji/e svoj posao obavljaju profesionalno. Njih se ne smije stavljati u isti koš sa tabloidnim ili “copy/paste” novinarstvom, proizvođenjem propagandnih pamfleta maskiranih u novinarske izvještaje ili beskrajnom reciklažom senzacionalističkih naslova i pratećih ispraznih sadržaja.

Opširnije o istraživačkom novinarstvu i izvještavanju iz opasnih područja možete čitati putem sljedećih linkova: