Podijeli članak

Kviz o medijskoj pismenosti razvio je tim platforme Raskrinkavanje, koja je, pored portala za provjeru činjenica objavljenih u medijima, odgovorna i za stranice medijske pismenosti na kojima se nalazite. Čitavu platformu je pokrenulo U.G. “Zašto ne” kao oblik borbe protiv dezinformacija i medijskih manipulacija u BiH i regionu.

Kako bi dezinformacije i medijske manipulacije imale što manji uticaj na društvo u Bosni i Hercegovini i regiji, potrebno je kontinuirano raditi na razvijanju medijske pismenosti građana/ki svih starosnih grupa. To podrazumijeva razvijanje svijesti o dezinformacijama i medijskim manipulacijama, te kritičkog konzumiranja medijskih sadržaja. Samo medijski pismeno društvo može stati u kraj zaustavljanju širenja dezinformacija i manipulacija.

I dok je zadatak edukativne stranice “Medijska pismenost” obezbijediti najvažnije informacije o odnosu čitalaštva prema medijima, medijskim manipulacijama i na koji način sami građani mogu spriječiti širenje dezinformacija, kviz predstavlja zanimljiv način da građani/ke provjere na kojem nivou je njihova medijska pismenost, ali i da steknu nova saznanja.

Kviz od 24 pitanja je podijeljen u tri oblasti. Kroz njih građani/ke mogu provjeriti svoje znanje o kredibilnosti medija, vjerodostojnosti medijskih informacija, te vrstama manipulacija sa kojima se svakodnevno susreću, a da toga možda nisu ni svjesni.

Pokreni kviz