Podijeli članak

Ukoliko naiđete na medijski izvještaj za koji smatrate da bi mogao sadržati netačne, pogrešno ili manipulativno predstavljene informacije; da donosi sadržaj koji ne odgovara njegovom naslovu; ili na bilo koji drugi način “preslobodno interpretira” činjenice, uvijek ga možete poslati na adresu “Raskrinkavanja”, koje će ga istražiti i provjeriti.

No, dezinformacije i nekorektno izvještavanje nikako nisu jedini problematični sadržaji u medijima.

Kršenje standarda medijske profesije može uključivati i diskriminatorno i huškačko izvještavanje, objavljivanje govora mržnje i niz drugih neetičnih postupaka. U zavisnosti od toga da li su objavljeni u štampanim i online medijima, ili emitovani na radio ili televizijskim stanicama, takve slučajeve možete prijaviti Vijeću za štampu u BiH, ili Regulatornoj agenciji za komunikacije u BiH.

Za razliku od televizijskih i radio stanica, mehanizam zakonskog sankcionisanja online medija ne postoji. Oni koji se kiju iza anonimnosti (i koji u suštini i nisu mediji) stoga djeluju posebno nedodirljivo. To, međutim, nije tačno. Njihovo “kažnjavanje” ne možete tražiti od RAK-a – ali možete od Google-a.

O svemu tome čitajte ovdje: