Podijeli članak

Svrha novinarstva je da čitateljima/kama pruži tačne i relevantne informacije. Bez slobodnih medija i dobro informisanih građana/ki, ne može biti ni istinski demokratskog društva, niti istinske odgovornosti nosioca vlasti.  

Mediji koji se fokusiraju na zabavu i senzacionalizam za to imaju jasnu poslovnu računicu – takvi sadržaji znače veću čitanost, koja privlači više oglašivača, a prihod od oglasa je ono od čega medijske kuće žive. Mediji koji svjesno i aktivno promovišu određenu političku opciju takođe za to imaju jasne razloge – najčešće finansijske, ponekad i ideološke.

No, nasuprot “štancanju” lakih i zapaljivih tema ili političke propagande, mnogi novinari i novinarke izlažu se riziku od prijetnji i napada kako bi javnosti donijeli tačne, pravovremene i kvalitetne informacije o stvarima koje su zaista važne. Između ove dvije krajnosti, naravno, postoji čitav niz nijansi više i manje kvalitetnog izvještavanja, no rad novinara/ki koji/e svoj posao obavljaju profesionalno svakako je od ključnog značaja za izgradnju i funkcionisanje pravednog društva. Njihov rad se stoga ne smije stavljati u isti koš sa tabloidnim ili “copy/paste” novinarstvom, proizvođenjem propagandnih pamfleta maskiranih u novinarske izvještaje, ili beskrajnom reciklažom senzacionalističkih naslova i pratećih ispraznih sadržaja.

Više iz ove kategorije: