Podijeli članak

Da li su slike i snimci autentični?

Dezinformacije nisu uvijek tekstualne – nekada se cijela vijest temelji na slici ili videosnimku koji ne moraju nužno prikazivati ono što se tvrdi da prikazuju. Neke od manipulacija vizuelnim izvorima se otkrivaju vrlo jednostavno. Takvi su, recimo, slučajevi kada se stara fotografija predstavi kao slika aktuelnog događaja ili se fotografija snimljena na jednom mjestu predstavi kao slika koja je nastala negdje drugo.

Postoji više načina da utvrdite kada je i gdje prvi put objavljena neka fotografija. Ukoliko koristite Chrome, dovoljno je da desnim klikom na fotografiju odaberete opciju “Pretraži Google prema fotografiji” (Search Google for image). U rezultatima pretrage ćete vidjeti na kojim je stranicama fotografija objavljena, te da li odgovara vremenu i mjestu sa kojima je povezana u članku koji ste pročitali. Google pretraga slika može se koristiti i na druge načine ukoliko koristite neki od browsera koji nemaju navedenu opciju. U tom slučaju, možete otvoriti stranicu Google Images i u pretraživač kopirati adresu na kojoj se fotografija nalazi ili podići sliku direktno sa svog kompjutera ili telefona. Rezultati pretrage će biti isti kao i u prvom slučaju.

Pored Googlea, možete koristiti i druge servise za pretraživanje slika, kao što su Fotoforensics i Tineye. Ovi servisi pružaju mogućnost detaljnije pretrage – utvrđivanje tačnog datuma i sata kada je fotografija objavljena, metapodatke o fotografiji, prikaz hronološkog redoslijeda svih mjesta na kojima se pojavljivala, prikaz prema kvaliteti i veličini fotografije, pojavljivanje slike na jednoj konkretnoj internet-domeni itd.

Pored fotografija, na internetu možete “istražiti” i videozapise. YouTube Data Viewer jednostavan je alat koji otkriva informacije koje YouTube ne pokazuje svima i uvijek. Nakon što otvorite stranicu, potrebno je da zalijepite link sa YouTubea. Ovaj alat vam prikazuje tačno vrijeme objavljivanja videosnimka, kao i njegove istaknute sličice, odnosno frameove videa.

Ukoliko video nije sa YouTube kanala, pretragu možete uraditi tako što ćete istaknute sličice sami napraviti i iskoristiti Google pretragu po fotografijama. Druga mogućnost jeste verifikacija samog videosadržaja. Ukoliko dovoljno usporite video, moći ćete pogledati svaki pojedinačni kadar čiji niz čini video. Tako možete primijetiti eventualne nelogičnosti i montaže.